Cerere pentru Titlu de călătorie pentru cetățeni români majori (valabil max 30 zile)

Beneficiază de titlu de călătorie cetăţenii români care trebuie să călătorească urgent în România şi nu mai deţin documente de călătorie româneşti valabile din următoarele motive

  • expirare;
  • pierdere;
  • furt;
  • deteriorare;
  • distrugere;
  • nu au deţinut niciodată un document de identitate sau de călătorie românesc (ex. minori născuţi în străinătate);

Titlul de călătorie nu conţine date biometrice (amprente digitale şi imaginea facială)). Se preia semnătura electronică a titularului, cetăţean român, începând cu vârsta de 14 ani împliniţi în momentul depunerii cererii. 
Titlul de călătorie se eliberează cu valabilitatea de cel mult 30 de zile. 
Valabilitatea titlului de călătorie încetează de drept la data intrării titularului în România (trecerii frontierei de stat). 
Valabilitatea titlului de călătorie NU se poate prelungi. În cazuri de expirare, pierdere, furt, deteriorare a titlului de călătorie, se poate solicita eliberarea unui nou document. 

Pentru a se întoarce în străinătate, cetăţenii români trebuie să obţină de la autorităţile din România un paşaport sau o carte de identitate, deoarece titlul de călătorie nu mai poate fi folosit.
La depunerea cererilor pentru eliberarea unui paşaport simplu, solicitanţii predau titlul de călătorie expirat. 

Dacă solicitantul nu deţine un document de identitate sau de călătorie romanesc, pentru o corectă identificare a acestuia, se pot prezenta şi alte documente româneşti, cum ar fi de exemplu: 

  • certificate de stare civilă (naştere sau căsătorie);
  • permis de conducere;
  • livret militar;
  • certificate de dobândire/redobândire a cetăţeniei române;
  • atestaţii de clarificare a statutului juridic în raport cu statul român.


În cazul în care solicitantul nu poate prezenta niciun document de identitate/ sau de stare civilă românesc, este necesară identificarea persoanei în România.

Operaţiunile de identificare se efectuează de către misiunea diplomatică/oficiul consular la care se solicită eliberarea titlului de călătorie şi nu se percep taxe consulare

În situaţia în care nu a fost posibilă stabilirea identităţii solicitantului, se eliberează un titlu de călătorie având menţiunea ”Identitate incertă”, iar solicitantul va fi îndrumat să se deplaseze în România pentru clarificarea situaţiei. 

Dacă paşaportul anterior a fost pierdut sau furat, trebuie prezentate, în original: 
a) În caz de furt, adeverinţa din partea unităţii de poliţie din străinătate care să ateste declararea furtului însoţită de traducere in limba româna (după caz), 
b) În caz de pierdere, declaraţia privind împrejurările pierderii paşaportului, care se va da la sediul misiunii diplomatice/oficiului consular. 
c) Dacă paşaportul anterior a fost deteriorat, acesta trebuie să fie prezentat la sediul misiunii diplomatice/oficiului consular. 

Pentru a vă informa cu privire la informațiile specifice unei țări/unui Consulat, selectați țara / consulatul :
Solicitaţi serviciu