Cerere pentru Dobândirea cetățeniei române pentru minori (dacă părintele a obținut cetățenia română cf art.11)

În conformitate cu prevederile art.11 alin. 2 din Legea cetăţeniei române nr.21/1991, în condiţiile în care minorul nu a dobândit cetăţenia română împreună cu părintele/părinţii şi, până la data de 25.09.2017, nu s-au întreprins niciun fel de demersuri având ca obiect transcrierea certificatelor de stare civilă ale minorilor sau, după caz, înscrierea de menţiuni, părinţii sau, după caz, părintele care a obţinut cetăţenia română în conformitate cu art.11 poate depune o cerere separată de dobândire a cetăţeniei române de către minor, ulterior dobândirii cetăţeniei române de către acesta.

IMPORTANT!

Ca urmare a modificării Legii cetățeniei române nr. 21/1991, începând cu data de 1 septembrie 2024, este obligatorie prelevarea datelor biometrice ale minorilor:

  • minorilor care au împlinit 14 ani li se preiau imaginea facial și impresiunile digitale;
  • minorilor sub vârsta de 14 ani li se preia doar imaginea facială.

Prin urmare, începând cu data de 1 septembrie 2024, este obligatorie prezența minorului, indiferent de vârstă, la depunerea cererii formulată de părintele care a obținut cetățenia română pentru minorul care nu a fost inclus în cererea prin care părintele său a solicitat acordarea / redobândirea cetățeniei române.

Pentru a vă informa cu privire la informațiile specifice unei țări/unui Consulat, selectați țara / consulatul :
Solicitaţi serviciu