Cerere pentru Pașaport simplu electronic pentru cetățeni români majori cu domiciliul în străinătate (valabil 10 ani)

Cetăţenii români care solicită eliberarea unui paşaport simplu electronic trebuie să aibă atribuit în mod obligatoriu un Cod Numeric Personal (CNP) care să fie înscris în certificatele de stare civilă româneşti sau în documentele de identitate (carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport). 

NOTE:

  • cetăţenii români nu pot deţine mai multe paşapoarte valabile (paşaport simplu electronic sau paşaport simplu temporar). Doar în anumite situaţii prevăzute în lege, pot deţine, concomitent, două astfel de paşapoarte (un un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar sau două paşapoarte simple electronice);
  • cetăţenii români care sunt, concomitent, titulari a două paşapoarte valabile (paşaport simplu/paşaport simplu electronic şi paşaport simplu temporar sau un al doilea paşaport simplu electronic) au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la încetarea situaţiilor prevăzute de lege să predea autorităţilor competente unul din paşapoarte.

Depunerea cererii pentru eliberarea paşaportului simplu electronic:

Prezenţa personală titularului la sediul consulatului  este obligatorie la momentul depunerii cererii, deoarece i se preiau date biometrice (impresiunile digitale şi imaginea facială). Aceste date sunt înscrise în mediul de stocare electronică (microcip). Sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Reglementările legale in vigoare NU permit depunerea cererilor pentru eliberarea paşapoartelor prin mandatar cu procură specială sau prin poştă.

Cererile pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, în cazul persoanelor lipsite temporar de capacitatea de exerciţiu, pot fi depuse în numele titularului de către reprezentantul legal sau de către autorităţile medicale române, prezenţa titularului fiind obligatorie.

Recomandare:

Pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei este necesară vestimentaţie de culoare închisă. La preluarea imaginii faciale, solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi ori să poarte ochelari. Prin excepţie, preluarea imaginii faciale se poate realiza cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină. Nu există posibilitatea scanării fotografiei titularului. 

În situaţia în care solicitantul şi-a schimbat numele sau prenumele în străinătate prin căsătorie sau pe cale administrativă, cererea pentru eliberarea paşaportului poate fi depusă numai după înscrierea certificatului de căsătorie străin în registrele de stare civilă române, respectiv după înscrierea menţiunilor cu privire la această schimbare în actele de stare civilă române. 

Pentru a vă informa cu privire la informațiile specifice unei țări/unui Consulat, selectați țara / consulatul :
Solicitaţi serviciu