Cerere pentru Alte acte notariale

Ca regulă generală, la momentul depunerii cererii se impune prezența personală a solicitantului la sediul consulatului, în vederea identificării pe baza unui document de identitate aflat în termenul de valabilitate.

Dacă solicitantul este împiedicat să se prezinte la sediul consulatului din motive temeinic justificate, care sunt probate prin documente oficiale (de exemplu: adeverințe medicale care atestă imobilizarea la pat din cauza stării de sănătate; înscrisuri care dovedesc că persoana în cauză este supusă unor măsuri / sancțiuni privative de libertate; acte din care rezultă că nu este posibilă debarcarea membrilor echipajului unei nave acostate într-un port), se poate solicita deplasarea diplomatului cu atribuții consulare/funcționarului consular  la locul unde se află solicitantul, în vederea îndeplinirii procedurii notariale.

De asemenea, solicitanții trebuie să dețină înscrisuri oficiale și alte documente justificative cu privire la raporturile juridice și / sau bunurile care fac obiectul procedurilor notariale solicitate.

Misiunile diplomatice și oficiile consulare române nu pot îndeplini acte notariale la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, decât dacă actele respective produc efecte juridice în România, iar reglementările locale și acordurile bilaterale în vigoare nu se opun.

În consecință, consulatele române nu pot întocmi acte notariale la cererea unor cetățeni străini sau apatrizi, dacă documentele solicitate urmează a fi utilizate în străinătate.

Pentru a vă informa cu privire la informațiile specifice unei țări/unui Consulat, selectați țara / consulatul :
Solicitaţi serviciu