Cerere pentru Pașaport simplu temporar pentru cetățeni români minori cu vârsta sub 14 ani cu domiciliul în străinătate (valabil 1 an)

Paşaportul simplu temporar este documentul de călătorie care se eliberează , la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate.
Cetăţenii români minori trebuie să aibă propriul document de călătorie – NU mai pot fi incluşi în documentul de călătorie al părintelui/ părinţilor.
Minorul poate deţine paşaport cu domiciliul în străinătate doar dacă cel puţin unul dintre părinţi are deja paşaport cu domiciliul în străinătate sau dacă solicită, o dată cu minorul, eliberarea unui asemenea paşaport.
Paşaportul poate fi eliberat minorului doar dacă unul dintre părinţi – cetăţean român, are în paşaportul românesc înscrisă menţiunea ţării de domiciliu.
Prezenţa personală la sediul misiunii diplomatice/oficiului consular a minorului şi a părinţilor este obligatorie.
  • În cazul în care intervine schimbarea domiciliului minorului la unul dintre părinţi, eliberarea paşaportului simplu electronic cu menţionarea statului de domiciliu se face numai cu acordul celuilalt părinte privind schimbarea domiciliului minorului. Declaraţia de acord privind schimbarea domiciliului minorului trebuie să fie autentificată, în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de autorităţile străine competente;
  • Emiterea paşaportului simplu electronic în cazul în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la stabilirea domiciliului minorului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, se efectuează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii.
Solicitaţi serviciu